Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermekláncfű

2016.08.18

Gyermekláncfű

gyermeklancfu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Pitypang
Taraxacum officinale F Weber in Wiggers - Asteraceae

Leveléből halványítva és zölden saláta készül, gyökerével együtt gyógyszeralapanyag

Egész Európában általánosan elterjedt, fészkes virágzata, közönséges gyomnövény. Réteken, nedvesebb mezőkön, árokpartokon nálunk is mindenütt megtalálható. Az utóbbi években egyre agresszívabban terjed. A 17. századtól már a zöldségnövények között szerepel, a népi gyógyászatban pedig már az ókorban is használták.

Évelő növény. Gyökere a gyökértörzzsel együtt 15-20 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres. Kívül vörösesbarna színű, egyes helyeken fonálszerű rostos oldalgyökerekkel borított, belül szürkésfehér. A rövid gyökértörzs általában többfejű, lefelé elvékonyodó főgyökérben folytatódik, melyen haránt irányú ráncok láthatók és alig ágazik el. A gyökér keresztmetszetén szabad szemmel is széles, koncentrikus övet látni, ezek átvágott tejnedvcsatornák. A gyökérben a sárgásbarna tejnedven kívül sok az inulintartalmú sejt.

A növény külseje számos, kevésbé ismert alfajjal való kereszteződés miatt kissé változhat. A levelek tőlevélrózsát alkotnak. Közepesen mélyen, kacurosan szeldeltek, hosszuk elérheti a 30 cm-t, szélességük pedig a 7-8 cm-t. A hosszas lándzsás alakú levelek szabálytalan alakú fogai a levél válla felé görbülnek (kacuros alak). A fiatal leveleken fedő- és mirigyszőrök találhatók, az idősebb levelek viszont már kopaszok.

Egy-egy tövön számos tőkocsányos fészekvirágzat fejlődik. A levéltelen, üreges tőkocsányoknak olyan a felépítése, hogy a legerősebb szélvihar után is mereven fel tudnak emelkedni. A fészekpikkelyek két körben helyezkednek el. A külső fészekpikkelyek már fiatalon is elállók vagy hátrahajlanak, egyformák vagy alig szélesebbek a belsőknél. A virágok sárga színű pártája nyelves, tehát zigomorf. A csésze fehér bóbitaszőrökké alakult át és a termés terjesztésében vesz részt. Az alsó állású magház tojás alakú, rajta a bibe kétkaréjú.

A belőle fejlődő szürkésbarna kaszattermés kissé görbült és összenyomott, visz-szás-tojásdad alakú. Csúcsán utólagosan megnövekedő nyélen foglal helyet a bóbita. Kora tavasztól késő őszig folyamatosan virágzik. Nemcsak a szél terjesztette kaszattermésekkel terjed, hanem a talajmunkákkal szétdarabolt gyökértörzsdarabokkal is.


Környezeti igénye

Szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat is elvisel. Fagypont felett már fejlődésnek indul és magas hőmérsékleten is szépen díszlik.

Hűvös, nyirkos, hideg talajokon is termeszthető. Közepes fényigényű, különösen kora tavasszal szereti a tűző napot. Szórt fényen, félárnyékban is megmarad, sőt viszonylag nagyobb, laza szövetű lombot fejleszt. Igaz az ilyen levelek zsengébbek, de a levelek száma jelentősen csökken.

Kevés vízzel beéri, tehát öntözés nélkül is termeszthető. Aszályos területeken rövid, zömök leveleket hoz, a keserű ízük azonban fokozódik. Nyirkos, kissé vízállásos talajt is elvisel. A talajjal szemben nem válogatós. Középkötött, kötött talajon dús, pozsgás levelei lesznek.

Erőteljes növekedést jól trágyázott területen termesztett növényektől várhatunk. Tápanyagigényéről, trágyázásról kevés ismeret áll rendelkezésünkre. A vegetációs időszakban egy-két alkalommal kijuttatott nitrogéntartalmú fejtrágyázás jó hatású.


Termesztése

Legegyszerűbben ősszel telepíthető, augusztusi vetéssel. Ültetési távolságát a halványítás módja határozza meg. Földdel takarva nem elegendő a 30-40 cm-es sortávolság, ekkor a duplájára növeljük.

Szaporítható palántázással vagy helyrevetéssel. A magok gyenge csírázóképessége, valamint lassú korai fejlődése miatt a palántázás ajánlható. Augusztusban tehát a magokat vessük el sűrűn hidegágyba, majd két hónap múlva ültessük ki a növénykéket végleges helyükre. Ebben az esetben már tavasszal szedhetjük a levelét.

Tavaszi szaporításkor a magot márciusban vetjük hidegágyba vagy fólia alá. Kiülteté-se májustól esedékes. A halványítási munkát egyszerűsíthetjük, ha a sorokat 80 cm-re jelöljük ki és 20-25 cm-es mély árokba ültetjük a palántákat. Ősszel a kiásott földdel fedjük be a növényeket.

Ápolási munkája a gyomtalanító lazító kapálás. Öntözést nem feltétlenül igényel, de nagyobb hozamot csak öntözött, fejtrágyázott kultúrától várhatunk.

Legfontosabb munka a halványítás vagy etiolálás. Zöld színű leveleiben, levélnyeleiben keserűanyagok halmozódnak fel, amelyek kesernyéssé teszik a lombozatot. Halványítással a keserűanyag-tartalom jelentősen csökken és emberi fogyasztásra alkalmassá válnak a levelek. Az etiolálást végezhetjük lombbal, cseréppel, vödörrel, földdel stb. Letakarás előtt a leveleket lazán kössük össze, majd 2-3 hetes halványítás után a tőrózsát egyszerre vágjuk le.

A gyökereket ősszel kiásva, pincében, nedves körülmények között hajtathatjuk, halványításra ekkor általában nincs szükség.

Halványítás nélkül is szedhetünk leveleket, számítanunk kell kifejezetten keserű ízére. Franciaországban helyenként éppen az ilyen levelekből készült salátákat kedvelik.


Felhasználása

Az egész növényt behálózzák a tejedények és a tejcsövek. Sérülés hatására minden részéből sárgásfehér tejnedv csurog ki, melyben viaszszerű anyagokon kívül kaucsuk is található. Keserűanyaga többek között a salátában is előforduló lactucopikrin és lactucin, amelyeknek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya évszakonként változik. Változó keserűanyag-tartalma virágzás idején a legnagyobb.

A pitypangot már az ókorban is használták a gyógyászatban, ma is gyűjtik ilyen célból levelét és gyökerét. Gyomor- és bélbetegségekben étvágyjavító és emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt jó vizelethajtó is.

A népi gyógyászatban igen elterjedt, több étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó komponense, emellett máj- és epebetegségeknél is használják. Gyökere megpörkölve feketekávé-pótló. Élelmezési jelentősége a választék bővítésében van. Nyugat-Európa több országában fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és főzeléknek.

A népi gyógyászatban több mint 500 különböző néven ismerik, tavasszal a kankalinnal, csalánnal együtt a legelső gyógynövények egyike, amelyekkel megkezdhetjük a szervezet méregtelenítését. Nemcsak nagy (4-5%) káliumtartalmú levele, hanem feldarabolt gyökere is kiváló főzelékalapanyag, például párolva.